digitala kläder

Digitala kläder: Så bär du något som inte existerar

I och med de digitala medierna och internet är det fler och fler som tillbringar tid i virtuella världar. Det kan handla om videospel, plattformar för sociala medier som Instagram eller Facebook eller till och med dejtingappar. I många fall tillbringar människor mer tid i dessa virtuella världar än i den ”verkliga världen”. Därför är det ingen överraskning att företag börjar tillgodose denna marknad. Ett nytt sätt att göra detta är att sälja digitala kläder.

Kläder i den virtuella världen kan vara lika viktiga som kläder i den verkliga världen. Det kan vara ett sätt att visa din stil eller att göra ett uttalande. Och precis som i den verkliga världen är vissa digitala kläder dyrare än andra. Och både gamla och nya märken jobbar nu för fullt på att komma in på denna marknad.

Det finns märken som släpper helt digitala kollektioner, men det finns också ett stort överlapp med kläder som både är digitala och fysiska. Det kan vara kollektioner som släpps där du kan köpa så kallade ”skins” till dina avatarer i olika spel, eller olika AR-versioner (augmented reality), där kläder med hjälp av en app kan transformeras.

Amerikanska märket Hanifa hade exempelvis 2021 en helt digital modeuppvisning, där kläderna visades upp utan varken modeller eller riktiga kläder. Hanifas kläder finns dock även i verkligheten. Men många märken ser en stor potential i att kunna visa upp eller låta sina kunder testa deras fysiska kläder med just digitala kläder.

Hur funkar det i praktiken?

Hur köper du digitala kläder? Vanligtvis måste du ladda ner en app eller gå till en webbplats som specialiserar sig på att sälja dem. När du har hittat de kläder du vill ha kan du antingen köpa dem direkt eller hyra dem under en viss tid. Kläderna levereras sedan virtuellt till dig och du kan ”bära” dem i den app eller plattform du vill ha. Se youtubern och influencern Safiya Nygaard prova det här:

Vad är framtiden för digitala kläder?

Det är svårt att säga exakt hur framtiden för digitala kläder kommer att se ut. Men det står klart att det finns en liten men växande marknad för det och att både gamla och nya märken uppmärksammar det. Det ska bli intressant att se hur denna trend utvecklas under de kommande åren, och ifall det kan nå en bred massa.

Kommer vi att få se fler helt digitala modevisningar? Eller kommer vi att börja se fysiska kläder som även finns digitalt för dina avatars? Ja, det återstår att se.