Värdera din lägenhet för bättre försäljningspris

Det gäller att slåss om kunderna nu när bostadspriserna sjunker. En gratis lägenhetsvärdering är bra att göra innan du lägger ut din bostadsrätt till försäljning, men det finns även andra tips du kan ta del av för att göra din lägenhet mer lockande för köpare. Styling, renovering och en trevlig annons överträffar det mesta.

Det första du bör göra när du bestämt dig för att sälja din bostad, är att be den mäklare som du tänkt anlita göra en kostnadsfri lägenhetsvärdering så du får ett hum om utropspriset. Lägenhetsvärderingar är för det mesta helt kostnadsfria och ingår som en del av det arvode som mäklaren sedan tar vid en eventuell försäljning. Efter din lägenhetsvärdering är det dags att pimpa bostaden för att göra den så attraktiv som möjligt för potentiella köpare.

Styling inför visning

En tom lägenhet ser inte speciellt inbjudande ut när köpare kommer och tittar på den, inte minst om fastigheten har några år på nacken och det är lite kantstött både här och där. Som säljare ligger du steget före om du stylar bostaden inför en lägenhetsvisning. Du kan ta hjälp av din mäklare. Se till att göra det hemtrevligt med plantor och möbler men se även till att ha det luftigt så folk kan få en uppfattning om vilka ytor som faktiskt ryms i bostaden. Blir det för belamrat riskerar folk att tycka det ser för smått ut. Lägg gärna upp en fruktskål på bordet eller baka kakor eller bröd som avger en härlig doft.

Renovera mera

Bor du i ett äldre hus så vinner du en rätt stor summa på att först renovera lägenheten innan du lägger ut den till försäljning. Det sägs att det är tre saker som köpare först och främst tittar efter:

  • Hur fint och modernt köket är
  • Hur badrummet ser ut
  • Om det finns konstiga lukter eller mögel

Självklart tittar olika köpare även på andra saker beroende på vad som är viktigt för dem. Det kan vara om det är lyhört i bostaden eller om det är grönt och fint utanför. Vissa föredrar nyproduktion medan andra gillar de äldre och charmiga lägenheterna. Just nu är också energipriserna en viktig faktor.

Just fuktskador uppkommer främst i kök och badrum så tycker du att det är dags för en uppdatering på den fronten så bör du renovera i de rummen först. Anlita en prisvärd firma som gör jobbet eller gör en del själv först om du kan och har behörighet. Är du själv hantverkare finns det massor du kan spara på att renovera själv först och sälja dyrt sedan.

Hur mycket kan du komma upp i pris?

Nu när lågkonjunkturen är ett faktum och folk får mindre att röra sig med i plånboken – plus att kronan blir svagare och räntan högre – är det lite mer realistiskt att inte förvänta sig ett alltför högre pris än utropspriset. Frågan är om du ska sälja i dessa tider överhuvudtaget. Om du dock väljer att göra det så är en gratis lägenhetsvärdering väldigt viktig, och att locka köpare med att styla och renovera lika värdefullt.