grandmillenial

Grandmillennial – Den nya minimalismen?

Vad har Marie Kondo, The Golden Girls och din mormor gemensamt? De har alla en oavsiktlig fot i inredningsstilen ”grandmillennial”. Den här trenden föddes ur en motreaktion på den minimalistiska inredning som varit populär de senaste åren och tar maximalismen till en helt ny nivå.

Tänk på mönstrade tygmöbler, knalliga blommiga tapeter och grälla guldaccenter. Om du vill lägga till lite personlighet (och lite kitsch) i ditt hem, behöver du inte leta längre än till grandmillennial-inredningen. Trots den senaste tidens popularitetsökning är stilen från storskaliga år inget nytt. Själva inspirationen har funnits i århundraden och var särskilt populär under 1800-talet. Denna stil föll ur gunst i mitten av 1900-talet när funkis och minimalism blev mer populär. Men den har gjort en comeback på senare år eftersom människor har blivit mer intresserade av ett alternativ till avskalad minimalism.

Men vad är det här för stil egentligen? Är det samma som maximalism? För en minimalism framstår det nog en febrig hoarder-mardröm, men det är det inte. Grandmillennial-stilen (eller ”granny chic” som den också kallas) handlar om att blanda gammalt och nytt, högt och lågt och att öst möter väst. Och att inte bara slänga ut sånt som inte längre är modernt, att omfamna att saker inte matchar, och att låta sådant som gör dig glad få stå center-stage.

Det är ett sätt att leva. Det handlar inte bara om att fylla sitt hem med saker, utan snarare om att fylla det med saker som har betydelse för en själv. Och även om det vid första anblicken kan tyckas vara mycket, så kan grandmillennial stilen är faktiskt ganska minimal på sitt eget sätt. Fokus ligger på kvalitet över att allt ska matcha, och varje verk har en historia att berätta.

Så om du är trött på sterila, vita väggar och vill ge ditt hem lite personlighet, är grandmillennial stilen rätt väg att gå! Glöm bara inte att bjuda in din mormor på te först.